Nastavak posjete delegacije Mešihata donio je posjetu MUSDAV-u (Međunarodnoj fondaciji za solidarnost s muslimanskim zajednicama), instituciji osnovanoj 1997. godine, a koja radi na humanitarnoj i drugoj pomoći, kao i na razvijanju i orgabiziranju turističkih mogućnosti poput posjeta, putovanja... Muftiju Hasanovića je u posjetu primio zamjenik predsjednika MUSDAV-a Haydar Bekiroğlu i izražena je želja za uspostavljanjem suradnje između institucija. 

Džuma-namaz je obavljen u glavnoj džamiji sjeverne Ankare, a tom prilikom je muftija Hasanović proučio dovu nakon namaza. Ovim činom zaključen je dio službenih posjeta u Ankari, a nastavak je uslijedio putom u Amasyu, bratsko muftijstvo Mešihata IZ u Hrvatskoj. 

Po dolasku u Amasyu, organizirana je posjeta Uredu muftije muftijstva Amasya na čijem je čelu muftija Durmuş Ayvaz. Izraženo je veliko zadovoljstvo zbog dosadašnjih projekata poput sudjelovanja djece iz Islamske zajednice u Hrvatskoj na ljetnim tečajevima učenja i pamćenja Kur'ana u Amasyi, a što je prekinuto zbog pandemiju. Plan je da se navedena aktivnost nastavi zbog izrazite važnosti koju izučavanje Kur'ana ima u životu muslimanke i muslimana, a Amasya je i na razini Republike Turske prepoznata po iznimnoj kvaliteti svojih programa. 

Drugi dan posjete Amasyi radni dio je počeo obavljanjem podne - namaza u Sultan Bajezidovoj džamiji u Amasyi, a muftija Hasanović se obratio džematu i u svome vazu istaknuo je snažne bratske veze koje povezuju Islamsku zajednicu u Hrvatskoj i Republiku Tursku, a posebno i bratsko muftijstvo Amasye. 

U nastavku posjete domaćini su organizirali posjetu i sastanak sa županom Amasye Mustafom Masatlijem koji je izrazio dobrošlicu gostima i iskazao iznimnu otvorenost za nastavak suradnje i posjetu Republici Hrvatskoj i Mešihatu IZ u Hrvatskoj. Ostatak dana iskorišten je za razgledavanje brojnih turističkih lokacija iz vrlo bogate povijesti Amasye poput hastahane stare 800 godina, muzeja kaligrafije posvećenog poznatom kaligrafu šejhu Hamdullahu iz 16. stoljeća.  

Posjeta delegacije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj potvrdila je i dodatno ojačala iznimno dobru suradnju s Upravom za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i potvrdila dobro poznato gostoprimstvo turskog naroda. 
 

mr. sc. Senad ef. Hevešević