Svake godine povodom Dana grada, Grad Slavonski Brod dodjeljuje javna priznanja i nagrade onima koji su svojim osobnim uspjesima u radu i djelovanju pridonijeli razvoju i boljitku grada Slavonskog Broda, promicanju njegovih vrijednosti, položaja i ugleda u zemlji i svijetu. 

 

Grb Grada Slavonskog Broda je priznanje za značajne obljetnice i jubileje. Dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama za dugogodišnji kontinuirani stvaralački rad, trajno prijateljstvo, izuzetnu moralnu potporu, te pomoć i sudjelovanje u važnim projektima, programima i poslovima za razvitak i opće dobro grada i građana Slavonskog Broda. Za Grb Grada Slavonskoga Broda mogu biti predloženi građani Slavonskog Broda i pojedinci koji su svojim rođenjem, životom ili djelom vezani za Slavonski Brod, poduzeća, ustanove, vjerske organizacije, udruge i druge pravne osobe koje rade na području grada.

 

Na prijedlog glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Slavonski Brod, Husreta Hasanovića, ovogodišnju nagradu, Grb Grada Slavonskog Broda dobio je dr. Ferid Latić.

 

Ferid Latić rođen je 11. rujna 1955. godine u Čapljini, BiH, gdje je završio osnovnu Školu i gimnaziju.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1979. godine. Specijalizaciju iz opće kirurgije završio je 1987. godine u Zagrebu, a užu specijalizaciju iz digestivne kirurgije 2008. godine, također u Zagrebu.

Na osnovu dugogodišnjeg stručnog rada, 2010. godine stekao je stručni naziv Primarijus.

Na Medicinskom fakultetu u Tuzli magistrirao je 2011. godine, da bi na istom fakultetu doktorirao 2013. godine.

Godine 2015. stekao je znanstveni status docenta na Medicinskom fakultetu u Tuzli, i time postao prvi prvi liječnik s tim statusom u povijesti Kiruškog odjela u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu.

Obnašao je funkciju rukovoditelja Odjela abdominalne kirurgije, kao i pročelnik kiruške službe.

Nemjerljiv doprinos dao je u Domovinskom ratu, kada je svojom hrabrošću i umijećem spašavao ranjene.

Autor je preko dvadeset stručnih članaka u indeksiram časopisima.

Sudjelovao je na preko pedeset kongresa i stručnih sastanaka u zemlji i inozemstvu.

Napravio je više prvih operacija u RH, a neke i u svijetu iz područja laparaskopske kirurgije.

Educirao je više generacija kirurga iz te oblasti.

Od Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore, 2007. godine dobio je odličje za unapređenje kiruške struke, kao i za humanitarnu djelatnost.

Ima status branitelja od 1991. godine, te je dobitnik više zahvalnica od postrojbi HV-a i HVO-a.

U dva mandata bio je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice u Slavonskom Brodu, te je time dao i veliki doprinos razvoju vjerskog života. Također, bio je član Mešihata i Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Od 2020. godine uživa u zasluženoj mirovini.