Na poziv glavnog imama Islamske zajednice u Švedskoj, Idriz ef. Karamana i predsjednika Udruženja Ilmijje, Suad ef. Kazaferovića, muftija akademik Aziz ef. Hasanović boravio je u Švedskoj od 25.-28.11. Povod je stručno usavršavanje imama Islamske zajednice u Švedskoj, organizirano dvodnevnim seminarom na temu “Islam i muslimani na Zapadu: pitanja i izazovi za imame”. 
Seminar je organiziran u gradu Jönköpingu. Izražavajući zahvalnost na pozivu i aktualnosti teme, muftija je podijelio određena uskustva na polju imamskog, vjeručiteljskog, hatibskog i mualimskog rada, te kroz interakciju sa sudionicima sagledao stanje i potrebe imama u Švedskoj. 
Drugo predavanje održao je dr. Alen Salkić na temu “Stručna psihoanaliza kod djece i mladeži, iskustva i primjeri u Švedskoj”. Učesnici dvodnevnog stručnog usavršava kroz svoje aktivnosti pokazali su visoki stupanj zainteresiranosti, ali i potrebe za ovakvim sadržajima koji im pomažu u njihovom radu.
U subotu 25.11. muftija je sudjelovao u programu obilježavanja Dana državnosti BiH u džematu Jönköping te je, tim povodom, održao prigodno predavanje.

Suad ef. Kazaferović