U nedjelju, 9.12.2018., u Kongresnoj dvorani "h. Salim Šabić" Islamskog centra Zagreb održano je konstituirajuće zasjedanje Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj. Na konstituirajućem zasjedanju biran je predsjednik Sabora u mandatu 2018. - 2022., potpredsjednici/e, tajnik/ica, te članovi/članice Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Do izbora novog predsjednika Sabora, zasjedanjem je predsjedavao predsjednik Sabora u mandatu 2014. - 2018. prim. doc. dr. Ferid Latić.

Za predsjednika Sabora izabran dr. sc. Mirza Šabić

Mevludi ef. Arslani, predsjednik Izborne komisije, obavijestio je članice i članove Sabora o proceduri izbora predsjednika Sabora te ih je pozvao da putem tajnog glasovanja odaberu jednog od dvojice predloženih kandidata: dr. Mohammeda Zaky Ahela i dr. sc. Mirze Šabića. Kandidate za predsjednika Saboru je dostavio Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj. Nakon provedenih izbora utvrđeno je da su članice i članovi Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj povjerenje za vođenje Sabora u tekućem mandatu dali dr. sc. Mirzi Šabiću. Novoizabrani predsjednik kratko se obratio prisutnima, zahvalivši im se na ukazanom povjerenju te ih je pozvao na suradnju i rad na dobrobit naše zajednice. Predsjednik u proteklom mandatu prim. doc. dr. Ferid Latić čestitao je dr. sc. Mirzi Šabiću te mu je prepustio predsjedanje zasjedanjem. Nakon obraćanja predsjednika dr. sc. Mirze Šabića birani su potpredsjednici i tajnik Sabora. Za jednog od potrepredsjednika izabran je Mirsad Kugić iz Pule, a mjesto potpredsjednice je pripalo m. Nejli Muhić iz Karlovca. Za tajnicu Sabora izabrana je m. Melisa Arslani.

Harun Omerbašić novi član Mešihata

U okviru dnevnog reda zasjedanja jedna od točaka je bila i prisega novoimenovanog člana Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Haruna Omerbašića. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović je upoznao članice i članove Sabora s izborom budući da je Harun Omerbašić dugogodišnji aktivni član Zajednice koji se uvijek trudio dati svoj maksimalan doprinos u njenom razvoju te da smatra da će njegov angažman zasigurno dodatno doprinijeti radu Mešihata. Muftija i prisutni su čestitali Harunu Omerbašiću na imenovanju.

Izabrani članovi Sabora Islamske zajednice u BiH

U ime Islamske zajednice u Hrvatskoj u Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sudjeluje pet članova koji se biraju u Saboru Islamske zajednice u Hrvatskoj, od ponuđenih deset kandidata, tajnim glasovanjem za predložene članove Sabora Islamske zajednice u BiH izabrani su: prim. doc. dr. Ferid Latić, dr. sc. Mirza Šabić, mr. sc. Omer Omanović, mr. sc. Mirza Mešić i Bermin Meškić. Izborom članova za Sabor Islamske zajednice u BiH okončan je izborni proces na području Islamske zajednice u Hrvatskoj. Zasjedanje je završilo obraćanjem muftije dr. Aziz ef. Hasanovića.

U svom izlaganju muftija je istaknuo značaj rada za Zajednicu kao i sve izazove s kojom se svi susrećemo. Istaknuo je značaj Sabora Islamske zajednice u Hrvatsko kao i odgovornosti koja prati članstvo u jednom od najvažnijih organa Islamske zajednice u Hrvatskoj. Upoznao je prisutne s aktivnostima u Zajednici, posebno se osvrnuo na brojne projekte koji su u realizaciji posebno se osvrnuvši na Sisak gdje je islamski centar trenutno u izgradnji. Naglasio je potrebu zajedničkog promišljanja razvoja naše zajednice posebice kroz usvajanje strategije razvoja koja bi se odnosila na razdoblje od minimalno 10 godina, a koja bi obuhvatila sve značajnije segmente rada i djelovanja Zajednice, a ne samo infrastrukturnog. Poželio je svima mnogo uspjeha u radu, a zasjedanje je zaključeno učenjem dove koju je proučio zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani.