Program je započeo učenjem sure Kadr i čitanjem prijevoda, nakon čega je uslijedilo prigodno predavanje glavnog imama Vahid ef. Hadžića o vrijednostima te odabrane noći. Kruna programa bila je promocija 14 polaznika vjeronauka koji su uspješno završili učenje kur'anskog (arapskog) pisma i počeli učiti iz Kur'ana. Neki od njih su započeli učenje ranije, te su do promocije usavršavali svoje vještine, u čemu su, hvala Allahu, dosta uspjeli. To su:
Nidal Naser Eddin
Bleron Elezi
Ajla Arnautović
Ajla Jašarević
Sara Hodžić
Adna Tosuni
Dina Hamzić
Eda Ljimani
Melisa Asani
Sara Asani
Aldin Tosuni
Blerona Elezi
Sanel Jahibašić
Melisa Jahibašić

Prethodno je u predavanju povodom mubarek noći Lejletul-Kadra, glavni imam podsjetio prisutne na vrijednost učenja i slijeđenja Kur’ana, kao i neophodnost ustrajnog rada na odgoju i upućivanju djece putem islama. Posebno je zahvalio svim roditeljima što su svojim odnosom i redovnim slanjem djece na vjeronauk pomogli vjeroučiteljima u njihovoj misiji. Posebno je istakao trud muallime Suade Hadžić, koja s velikim žarom i predanošću vodi mektebske grupe sufare i učenja Kur'ana.

Uslijedilo je učenje po nekoliko ajeta s početka Kur’ana svih učenika popraćeno tekbirima i video projekcijom s njihovim fotografijama, imenima i imenima roditelja. Na licima svih prisutnih, posebice članova obitelji, vidjela se sreća i ponos postignućima djece.

Na kraju, glavni imam je pozvao predsjednika Izvršnog odbora, Ševala Tosunija, zamjenika, Jasmina Žunića i tajnika Edina Kurtovića radi uručenja nagrada i priznanja učenicima. Riječ je o novčanim nagradama iz sredstava koja su namijenjena upravo za ovakve i slične svrhe vezane za islamsko obrazovanje i vjeronauk, odnosno, iz sredstava zekata i sadekatul-fitra. Pored navedenog, pripremljeni su poklon paketići sa slatkišima za svu prisutnu djecu. Iznenađenje je bilo kada su roditelji učenika donijeli cvijeće i poklone za muallimu Suadu kao izraz zahvalnosti za njen veliki trud.

Na kraju programa, odlomak iz Kur'ana proučila je nekadašnja polaznica splitskog mekteba, a sada maturantica Gazi Husrev-begove medrese, Hatidža Hadžić. Zatim je uslijedilo učenje prigodne dove, te klanjanje jacije i teravije namaza. Poslije namaza, nakon pola sata pauze i okrepljenja sokovima i kolačima u divanhani, program povodom noći Lejletul-Kadra nastavljen je klanjanjem nafile, učenjem prigodnog zikra i dove.

Na kraju, molimo Uzvišenog Allaha da primi sve naše ibadete, da nagradi sve one koji su uzeli učešća u programu i svim ibadetima te odabrane noći. Posebno Ga molimo da nagradi djecu i njihove obitelji, kao i vjeroučitelje na trudu uloženom u odgajanje i obrazovanje djece u islamu.

Vahid ef. Hadžić