U Kairu je od 7. do 9. lipnja 2022. god., u organizaciji Centra Selam za studije o  ekstremizmu, koji djeluje u sklopu Daru-l-iftaa Egipta, održana prva Međunarodna konferencija o vjerskom ekstremizmu pod nazivom Vjerski ekstremizam: intelektualna polazišta i strategije njegova suzbijanja, a pod pokroviteljstvom vlade Arapske Republike Egipat. Na konferenciji su, pored domaćih stručnjaka iz područja ekstremizma, sudjelovali i predstavnici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Europske komisije, Lige arapskih država, brojni ministri, predstavnici islamskih zajednica, istraživači, znanstvenici i eksperti iz 42 zemlje svijeta. Ispred Islamske zajednice u Hrvatskoj konferenciji je nazočio zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani. U svom govoru, egipatski muftija dr. Šeuki Allam, istaknuo je da se radi o najvećem skupu stručnjaka iz područja borbe protiv ekstremizma, na kojem su govorili voditelji relevantnih istraživačkih centara iz različitih zemalja svijeta, naglašavajući važnost konferencije osobito trenutak kada se ona održava. Na konferenciji je pokrenuto nekoliko znanstvenih inicijativa koje imaju za cilj suzbijanje i prevenciju ekstremizma, produbljivanje vjerskih i akademskih rasprava o fenomenu ekstremizma, te jačanje suradnje i koordinacije između istraživačkih institucija i stručnjaka specijaliziranih za borba protiv ekstremizma i terorizma. 

U radu konferencije među ostalima sudjelovali su i dr. Jahangir Khan, ravnatelj Centra za borbu protiv terorizma Ujedinjenih naroda, te veleposlanik Ahmed Saif Al-Dawla, šef odjela Izvršnog ravnateljstva za borbu protiv terorizma pri Vijeću sigurnosti. Cilj konferencije, prema riječima egipatskoga muftije prof. dr. Šeuki Allam, bio je jačanje međunarodne suradnje u okviru borbe protiv ekstremizma, te razmjena iskustava u tom pogledu, uz veliki interes za otvaranje širih horizonata za istraživačku i akademsku suradnju.

Na konferenciji je najavljeno i niz važnih projekata i inicijativa, među kojima su: Egipatska referentna enciklopedija za studije ekstremizma, pokretanje Mirovne akademije, pokretanje elektroničke aplikacije Menarat za borbu protiv ekstremizma, pokretanje praćenje sjećanja na ekstremizam, kao i razne publikacije o fenomenu ekstremizma i terorizma.

 

Na kraju konferencije sudionici su preporučili važnost aktiviranja obnove vjerskog diskursa, naglasivši da je obnova vjerskog diskursa pitanje povjereno vjerskim institucijama u muskimanskom svijetu i učinkovito doprinosi suzbijanju i prevenciji ekstremizma.

Također su preporučili potrebu uspostavljanja jasne kontrole nad vođama vjerskog diskursa u zemlji i inozemstvu u suradnji sa stručnjacima, donositeljima odluka i relevantnim agencijama u zemljama, kako bi se smanjila mogućnost širenja govora mržnje i ekstremizma, pozivajući da konferencija postane godišnji globalni forum za sve istraživačke centre specijalizirane za. područje proučavanja i borbe protiv ekstremizma i terorizma.

U svojim preporukama sudionici su pozvali sve zemlje i organizacije da stalno preispituju i razvijaju strategije za borbu protiv ekstremizma kako bi išli ukorak s idejama i alatima ekstremista, aktivirali i povećali obim prevedenog materijala na načelima međuvjerskog suživota.

Na otvaranju konferencije, prikazan je i dokumentarni film o Centru Selam za studije o ekstremizmu u kojem je predstavljena njegova vizija i misija.

 

Centra Selam za studije o  ekstremizmu je istraživački i akademski centar povezan s egipatskim Daru-l-Iftaom. Bavi se proučavanjem ekstremizma i metodama borbe i prevencije protiv njega. Nastoji ukorijeniti filozofiju egipatske države i Daru-l-iftaa (Egipatsko muftijstvo) u okviru sveobuhvatnog intelektualnog obračuna s fenomenom ekstremizma, prema onima koji su odgovorni za njega.