Muftija akademik Aziz ef. Hasanović prisustvovao je obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici koji je jučer upriličen u Hrvatskom saboru. Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora, ovogodišnje obilježavanje organizirali su Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske, Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj. Prisutnima se ovom prigodom obratio muftija akademik Aziz ef. Hasanović koji je istaknuo važnost jačanja kulture sjećanja te da o genocidu ne trebaju govoriti samo žrtve, već svi oni koji imaju i malo razuma i kojima je stalo da do genocida ponovno ne dođe. Kazao je i da su predsude Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije jasne i da su u postupcima koji su vođeni pred ovim sudom nedvojbeno utvrđene činjenice među kojima je i činjenica da je na području Srebrenice počinjen genocid. Na žalost, 27 godina poslije još uvijek imamo one koji negiraju genocid unatoč svim dokazima koji postoje.

Predsjednik Hrvatskog sabora g. Gordan Jandroković je u prigodnom govoru zahvalio je svim nazočnima na današnjem komemorativnom skupu povodom obilježavanja genocida koji je prije 27 godina počinjen nad više od osam tisuća i tristo ljudi u Srebrenici. Podsjetio je da je Hrvatski sabor 2009. godine proglasio 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i na Izjavu o Srebrenici koju je Hrvatski sabor donio 2005. godine. Već tada taj je zločin Sabor nazvao genocidom, jasno shvaćajući da se radilo o organiziranom zločinu kao dijelom projekta stvaranja „Velike Srbije“. Kao simbole naših stradanja naveo je Vukovar, Škabrnju, ali i mnoga druga mjesta gdje su se zločini činili organizirano i sustavno. Pritom je kazao: „Čovjek izgubi svojstva koja ga čine čovjekom, postane zao, postane zločinac koji ne mari i zaboravlja na druga ljudska bića. Na žalost, puno je takvih trenutaka u ljudskoj povijesti i na našem području i mi smo dužni sjećati ih se; to je naša obveza. Civilizacijsko je dostignuće sjetiti se svake nevine žrtve i svakog čovjeka koji je stradao radi pripadanja određenoj vjeri, naciji, političkoj ideologiji ili svjetonazoru.“

Na današnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na genocid u Srebrenici nazočili su: predsjednik Hrvatskog sabora g. Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić, izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, zastupnik u Narodnoj skupštini entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini Senad Bratić, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske i potpredsjednik Udruge Bošnjaka Branitelja Domovinskog rata Hrvatske Kadro Kulašin, brojni saborski zastupnici te drugi sudionici. 

Photo: sabor.hr