Znaj da je ponos osobina i  značajka duše. To je  vjerovanje da je jedan iznad svih drugih. Ponos je bolest koja sprječava  osobu da prihvati istinu. Vanjski  znakovi ponosa uključuju očekivanje, poštovanja,  odbacivanje savjeta, kategoričko odgovoranje, ljutnju prilikom upućivanja od strane drugih,  promatranje drugih ljudi kao neprijatelje. 
Iz ponosa se mnoge druge negativne osobine rađaju, poput oholosti, zavisti  i bijesa.  


Znaj da ponos ima tri stupnja.
•    Najniži je u odnosu na ljude  
•    drugi stupanj je u odnosu na poslanika (s.a.v.s)  
•    a najviši stupanj je iz  poštovanja prema Bogu  

Znajte da nas priča o Iblisu uči o štetnosti ponosa. Ponos je bio taj koji je natjerao Iblisa da kaže da je bolji od  Adema što je dovelo do oholosti zbog Božje naredbe i od tada postoji Iblisovo  vječno prokletstvo.  
Znaj da onaj tko se ponaša oholo, misli da je savršeniji od drugih. 


Postoji sedam uzroka ponosa.

  • Prvo je znanje. Učena  osoba vidi sebe punom divljenja sa savršenim znanjem i smatra druge manje vrijednima u odnosu na sebe. Ta osoba je loše osobnosti. Znanje  je poput čiste vode koja pada s neba. Ona povećava svojstva  svega što je posađeno a moze dosegnuti. Ako dosegne  gorku biljku ona postaje gorča a ako dosegne slatku biljku ona postaje slađa. 
  • Drugi uzrok je poštovanje. Štovatelj pretpostavlja da će ga njegovi postupci učinite boljim od ostalih 
  • Ostali uzroci su nasljedstvo loze, sposobnosti vođe  bogatstvo i ljepota

Znaj da su dva načina liječenje ponosa. 
Jedan  je općenit, a drug specifičan. Općeniti tretman je spoj  teorijskog i praktičnog. Teorijski tretman podrazumjeva  shvaćanje da ponos nije primjeren ikome osim Bogu. Razmišljaj o svom kraju kad si u grobu. Ne nosiš ni bogatstvo ni ljepotu sa sobom a postaješ hrana  za gliste.  
Praktični tretman je biti ponizan u svim okolnostima. Kako bi to shvatio  treba slijediti primjer Poslanika (s.a.v.s) koji bi hranio životinje i očisti svoju kuću. Koji bi je jeo sa svojim slugama, obavljao kupovinu.  Nije razlikovao crno ili  bijelo, bogataša ili siromašnog. Bio je velikodušan  bez pretjerivanja. Bio je milostiv i  osjećajan.  A što se tiče specifičnog tretmana, on se svodi  na adresiranja uzroka njegovog  ponosa. Da li je to bogatstvo, ljepota ili bilo koji od spomenutih uzroka.  

Znajte da je oholost osobina koji odbacuje, da utjeha i blagoslov dolaze od Boga. Oholost je bolest i njen uzrok je nezanje a njen lijek je čista duhovna spoznaja. Suočen si  sa dobro utvrđenom riznicom čija su vrata  čvrsto zatvorena a u njemu je veliko  blago. No nemoćni ste jer ne posjedujete ključ. 
Dobivate ključ kako biste otvorili vrata i uzeli blago. 


Da li pripisujes zasluge SEBI jer si ti otvorio vrata ili zahvališ ONOME koji ti je dao KLJUČ.